Article d’opinió al Racó Català : Catalunya Nord (des)unida

Tots els catalans tenim el procés de Catalunya Sud al cap. Però què hi ha de la Catalunya Nord? D’una banda, molts volem una reunificació ràpida de Catalunya. Però d’altra banda hi ha la realitat: una república minoritzant les cultures no franceses, una disminució de les relacions entre el Sud i el Nord (la crisi ha passat per aquí…) i sobretot una divisió del moviment catalanista.

Quan al Sud s’uneixen, al nord es divideixen. Un dia algú em va dir “Saps què fan 3 catalans que es troben? Creen 3 partits polítics”. Vaig somriure pensant que malauradament era el cas: precisament en aquell moment un nou partit, CDC, acabava de crear una sucursal a Catalunya Nord. Quan els catalans solem sumar el 4% dels vots, tenim 3 partits! Unitat Catalana, el partit que presideixo des del 2013, existeix des del 1986 i és hereu d’un altre partit.

Unitat Catalana era l’únic partit català amb seu a Perpinyà i aconseguia reunir totes les forces catalanes, independentment de l’orientació dreta/esquerra (d’aquí el nom “unitat”). Als anys 90 es va crear una sucursal d’ERC; als 2000 una sucursal de CDC; als 2010 una sucursal de la CUP. I encara no compto el nou partit l’Olivier, creat per membres de la dreta i del centre francesos però amb orientació local pel “Pays Catalan”. Quin partit serà el pròxim?

Si encara fos per augmentar el nombre de vots, s’entendria. Però l’únic que produeix és una divisió dels catalans. Ens dividim precisament quan hi ha menester d’anar junts per Catalunya. Al desembre elegirem els nous consellers regionals (demarcació que va encara més enllà de Tolosa) i el nostre nom, ara present només amb Rosselló (a “Llenguadoc-Rosselló”) desapareixerà per “Sud de France” o “Sud” (alguns occitanistes demanen “Occitània” però rebutgen tota referència catalana minoritzant-nos de nou). Evidentment hem d’afegir al període la clau de la independència del Sud. No oblidem tampoc que hi ha una recuperació lingüística i cultural en curs.

El primer partit de Catalunya Nord en quant a vots i elegits (Unitat Catalana) torna a proposar als altres partits treballar amb un projecte comú. Perquè ho rebutgen? Qui té interès a continuar dividint els catalans? Realment ERC, CDC i la CUP creuen que ajuden Catalunya creant divisions així? Què pensarien si jo anés a crear una sucursal d’Unitat Catalana a Barcelona? Tots tenim sensibilitats diferents però tots hauríem de pensar primer en Catalunya i en l’interès del territori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *